Το σαλόνι εξυπηρετεί πολλές χρήσεις για πολλούς ανθρώπους μέσα στο σπίτι. Μπορεί να είναι ο κύριος χώρος συγκέντρωσης της οικογένειας ή μπορεί να είναι ο χώρος της υποδοχής των καλεσμένων. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε όταν αποφασίζετε για τη διαρρύθμιση και τη διακόσμηση του σαλονιού. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές όταν αποφασίζετε για την τοποθέτηση των επίπλων

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΟΥ ΣΑΛΟΝΙΟΥ

Υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε:

  • Καθορίστε ποιο θα είναι το βασικό στοιχείο του δωματίου. Τα έπιπλα θα πρέπει να τοποθετηθούν γύρω από το σημείο αυτό. Σε κάποιο σαλόνι το κεντρικό στοιχείο μπορεί να είναι κάποιο αντικείμενο που ήδη υπάρχει όπως το τζάκι ή ένα παράθυρο ενώ σε άλλα μπορεί να είναι ένα αντικείμενο που θα τοποθετήσετε όπως για παράδειγμα η τηλεόραση.
  • Τοποθετήστε τα έπιπλα με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργήσετε «περιοχές συζήτησης». Οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να μιλάνε άνετα, χωρίς να είναι απαραίτητο να φωνάζουν και χωρίς να στραβολαιμιάζουν! Αν το δωμάτιο είναι μεγάλο, μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερες από μία τέτοιες περιοχές.
  • Πρέπει να αποφεύγετε το «κυκλοφοριακό». Αφήστε αρκετό χώρο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν εύκολα να μετακινηθούν από τη μία άκρη του δωματίου στην άλλη.

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

Το μέγεθος είναι πολύ σημαντικό όταν μιλάμε για τα έπιπλα του σαλονιού. Ας τα εξετάσουμε με τη σειρά!

Καναπέδες & Καρέκλες

Τις περισσότερες φορές οι καναπέδες αποτελούν βασικό στοιχείο του ύφους της διακόσμησης, άρα είναι πολύ σημαντικό να ταιριάζουν με το χώρο. Δε θέλετε να είναι ούτε πολύ μεγάλοι ώστε να πνίγουν το χώρο ούτε πολύ μικροί ώστε να χάνονται... Είναι πολύ σημαντικό, πριν αποφασίσετε την οποιαδήποτε αγορά , να μετρήσετε το χώρο, να δημιουργήσετε ένα σχέδιο του δωματίου στο χαρτί και να δοκιμάσετε μερικές διαφορετικές διατάξεις των επίπλων. Ελέγξτε τι ταιριάζει καλύτερα τόσο από αισθητικής άποψης όσο και από λειτουργική άποψη.  Δείτε καναπέδες εδώ & καρέκλες εδώ

Χαλιά

Η χρήση των χαλιών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ορίσετε περιοχές μέσα στο σαλόνι. Το κυριότερο λάθος που γίνεται είναι να χρησιμοποιούνται τα μικρά χαλιά. Να θυμάστε ότι όλα τα έπιπλα πρέπει να μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στο χαλί. Εάν ο χώρος δεν το επιτρέπει, βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον τα μπροστινά πόδια από τα μεγάλα αντικείμενα πρέπει να είναι επάνω στο χαλί. Τα μικρά κομμάτια, όπως βοηθητικές καρέκλες, πλαϊνά τραπεζάκια, θα πρέπει να έχουν και τα τέσσερα πόδια στο χαλί.

Τραπεζάκια σαλονιού 

Τα τραπέζια σαλονιού, συνήθως ανάμεσα στους καναπέδες, βρίσκονται συχνά στο κέντρο μιας «περιοχής συζήτησης». Αν επιλέξετε να τοποθετήσετε ένα τέτοιο τραπεζάκι, να θυμάστε ότι το ύψος του θα πρέπει να είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το ύψος του καθίσματος του καναπέ και τις καρέκλες γύρω από αυτό. Επίσης ότι το μήκος του θα πρέπει να είναι το μισό έως τα 2/3 του μήκους του καναπέ μπροστά από τον οποίο βρίσκεται. Αν πάλι δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε coffe table, μπορείτε να τοποθετήσετε δύο μικρότερα τραπεζάκια, και να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Απλά σιγουρευτείτε ότι δεν είναι πολύ μικρά. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το τραπέζι θα πρέπει να είναι σε θέση να το φτάνουν – για να ακουμπήσουν ή να πάρουν το ποτό τους – χωρίς να χρειάζεται να σηκωθούν από το κάθισμα τους. Παράλληλα θα πρέπει να αφήσετε αρκετό χώρο για τα πόδια μεταξύ των καθισμάτων και του τραπεζιού. Ιδανική απόσταση είναι 35 έως 40 εκατοστά.  Δείτε εδώ τραπεζάκια σαλονιού 

Πλαϊνά τραπεζάκια 

Συνήθως παραμελούμε ή αφήνουμε για το τέλος τα side tables, αλλά η θέση τους στο χώρο είναι πραγματικά πολύ σημαντική. Το πλήθος που απαιτείτε εξαρτάται από τον αριθμό των θέσεων. Όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο θα πρέπει να μπορούν να ακουμπήσουν το ποτό τους χωρίς να χρειάζεται να σηκωθούν από τη θέση τους. Ιδανικό είναι να υπάρχει ένα πλαϊνό τραπέζι σε κάθε άκρη ενός καναπέ και ένα ανάμεσα σε κάθε ζευγάρι από καρέκλες. Αν φυσικά υπάρχει αρκετός χώρος. Σημείο κλειδί πάντως είναι να μην δημιουργείτε συνωστισμός στο σαλόνι. Το ύψος ενός τραπεζιού πρέπει να είναι ίσο με το μπράτσο του καναπέ ή της καρέκλας δίπλα από το οποίο βρίσκεται.  Δείτε εδώ side tables. 

ΤΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΤΟΥ ΣΑΛΟΝΙΟΥ

Όταν όλα τα έπιπλα είναι στη θέση τους είναι σημαντικό να σκεφτείτε πού να τοποθετηθούν τα διάφορα αξεσουάρ. Χωρίς αμφιβολία, θα υπάρχουν στο χώρο παράθυρα με κουρτίνες, κάποιο διακοσμητικό, ένα έργο τέχνης, και ίσως μια τηλεόραση και κάποιες απλίκες. Δώστε την ίδια σημασία στην τοποθέτηση όλων των αξεσουάρ όπως και στα έπιπλα. Δείτε εδώ διακοσμητικά. 

Αν δεν είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε χρησιμοποιείστε ένα Online εργαλείο για τη σχεδίαση του δωματίου. Δοκιμάστε διάφορα σχέδια, αποφασίστε ποιο δείχνει πιο όμορφα και τι ταιριάζει με το προσωπικό σας στυλ διακόσμησης. Αν πάλι δεν τα καταφέρνετε πολύ καλά με τον υπολογιστή προσπαθήστε χρησιμοποιώντας χαρτί και μολύβι. Δώστε σημασία στις μετρήσεις των διαστάσεων ώστε να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

πηγή